Despre proiect

Scopul proiectului 

Proiectul are ca scop infiintarea unui Centru de cercetare pentru sisteme mecatronice inteligente autonome aeropurtate ce vor avea o gama larga de utilitate in securizarea obiectivelor, interventiilor rapide si eficiente in toate domeniile unde accesul direct este ingreunat sau ar pune in pericol securitatea operatorilor. Astfel in centrul CERMISO vor fi puse bazele conceptuale ale sistemelor de tip MIADA (practic o combinatie intre conceptele UAV si RPA controlata de o inteligenta artificiala foarte puternica) avand nu numai o optimizare deosebita in domeniul securitatii si securizarii obiectivelor si a

interventiilor dar si cu posibilitati de extindere spre orice alt domeniu unde se doreste urilizarea acestuia.Noutatile vor pleca de la abordare conceptului general care este de tip modular, astfel incat pe un modulaeropurtat (optimizat ca viteza, durata de zbor, inteligenta artificiala, portanta, transport) sa poata fi adaptate rapid alte module de tip senzor si controler specializate utilizarii dorite. Echipamentul va dispune de o inteligenta artificiala care ii va facilita indeplinirea sarcinilor de lucru automat, fara interventia operatorului, inclusiv realimentarea cu energie electrica. Inteligenta artificiala va lucra paralel cu posibilitatile operatorului de manevra si comanda manuala, si va asigura inclusiv propria securitate la manipulari gresite. Tot la acest nivel se va tine cont in timp real de traseu in conjunctura cu

autonomia de zbor, asigurand intoarcerea echipamentului acasa sau intr-un punct de autoalimentare cu
energie cat mai apropiat. O atentie deosebita va fi acordata sistemului de “anti-hacking” deoarece, cel
putin in zona dronelor comerciale, au aparut deja modalitati inteligente de furt/deturnare a acestora. Toate rezultate obtinute vor duce la posibilitatea producerii in tara noastra a unor astfel de echipamente, angrenand in aceasta activitate pe langa cercetarea de excelenta si firme romanesti din sectorul productiv pentru producerea primelor astfel de aparate autohtone avand inclusiv toate accesoriile necesare oricarui tip de configurare per domeiu de utilizare.

O atentie la fel de mare va fi acordata posibilitatilor de zbor in formatie, de tip patrulare avand
autonomie nelimitata pentru supravegherea unor zone si/sau suprafete in mod continuu 24 din 24 ore,fara interventia operatorului nici pentru controlul zborului nici pentru autoalimentare.Laboratorul de CD va fi localizat in interiorul sediului INCDMTM din Sos. Pantelimon, Nr. 6-8, Sector 2, Bucureşti. Locatia este un spatiu la parter si etajul 4, avand o suprafata utila de 79 mp pusa 100% la dispozitia proiectului.

Finantarea proiectului duce la cresterea capacitatii INCDMTM de cooperare internationala si performanta in CD.

Prezentare beneficiar

INCDMTM este Institut Naţional de Cercetare Dezvoltare care evoluează continuu spre activităţi ce ţin de domeniul Mecatronicii (sinteză a mecanicii de precizie, electronicii şi informaticii), profil unic pentru institutele naţionale din România. Un subdomeniu al mecatronicii este tocmai metrologia. După cum se ştie, echipamentul metrologic presupune o structură mecanică de mare precizie şi o parte de comandă extrem de sofisticată, fiind prin excelenţă un produs mecatronic. Astfel, un centru de cercetare pentru tehnica măsurării inteligente  nu numai că se încadrează în mod natural în INCDMTM, dar este aproape de neconceput lipsa sa.

Rezultate

Rezultate anticipate in urma implementarii

Rezultate asteptate:

1. Cresterea capacitatii INCDMTM de cooperare internationala si performanta in CD (cu 200%, dupa implementarea proiectului);

2. Rezolvarea unor probleme constructive şi de tehnologie ce privesc în mod deosebit echipa-mentele

echipamente de monitorizare, securizare obiective si interventieautomata prestabilita in caz de acidente

sau dezastre fabricaţie şi care vor conduce la:

  •  creşterea eficientei activitatii de securizare obiective si interventie automata;
  •  posibilitatea aplicării interventiei autoate in caz de acidente aviatice, nucleare, sau alte dezastre;
  •  reducerea cheltuielilor valutare
  •  crearea premiselor pentru exportul acestor produse;
  •  creşterea preciziei de măsurare şi a fiabilităţii;
  •  obţinerea de produse competitive pe plan mondial al căror preţ de achiziţie va fi max.70% din
  • preţurile internaţionale actuale;
  •  relansarea industriei româneşti producătoare şi utilizatoare de echipamente de monitorizare, securizare obiective si interventie automata prestabilita in caz de acidente sau dezastre.
"Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României"