Prezentare
Proiectul isi propune sa obtina o tehnologie informatizata, aplicabila la nivel national, pentru caracterizarea multicriteriala a probelor microbiologice de apa potabila, in vederea monitorizarii in timp real a calitatii microbiologice a apei. In cadrul proiectului vor fi proiectate si realizate module hardware si software, destinate colectarii in timp real, masurarii, stocarii, transmiterii si vizualizarii securizate a datelor numerice ale parametrilor microbiologici si nu numai ai apei potabile. Ele vor permite implementarea acestei tehnologii la factorii interesati, cu costuri minime si fara a modifica baza materiala a acestora.
Dezvoltarea unei tehnologii informatice raspunde necesitatilor de imbunatatire a metodelor de evaluare a calitatii apei. Organizatiile europene implicate in actualizarea reglementarilor privind managementul apei (WHO, OECD) insista in ultimii ani pe necesitatea imbunatatirii metodelor de evaluare si gestionare a sigurantei microbiologice a apei potabile, prin trecerea de la utilizarea monitorizarii ca un instrument de verificare a produsului finit catre utilizarea rezultatelor monitorizarii ca baza pentru actiuni de management a riscurilor.
Tehnologia informatizata are in vedere doua directii de dezvoltare a proiectului:
- pornind de la procedurile de control al parametrilor microbiologici conform Legii nr. 458/2002, se va crea o retea informatica la nivel national, accesibila prin Internet, avand ca noduri operatorii de apa si centrul national de coordonare.
- se va implementa un nou concept, util in tratarea contaminarilor microbiologice accidentale: posibilitatea de a efectua determinari de parametri microbiologici si fizico-chimici utilizand un modul electronic portabil, autonom energetic, amplasat "la fata locului", care transmite wireless datele catre serverul operatorului de apa potabila si de aici catre serverul autoritatii, unde se va vizualiza in timp real, sub forma grafica, evolutia in timp a decontaminarii.
Obiective
Proiectul isi propune sa obtina o tehnologie informatica, aplicabila la nivel national, pentru caracterizarea multicriteriala a probelor de apa potabila, in vederea monitorizarii in timp real a calitatii microbiologice a apei. De asemenea, in cadrul activitatilor proiectului , vor fi proiectate si realizate module hardware si software (modele experimentale) care vor permite implementarea acestei tehnologii la operatorii de apa potabila.